torsdag 30. desember 2010

En annens tanker, del 3 "The Cornering of Gold", eller den store Gullskvisen

Fra en annens tanker januar 1998:

Det endelige utfallet av "mye olje", "lite gull" og "verdensomspennene digital valuta"

I årevis har myndigheter kunnet lage valuta ut av ingenting. I nyere tid har de moderne valuta system tatt sine siste skritt. Som digitale ladninger i en computer, har de blitt "tanker" om en handels verdi. Det er som å si "en valuta enhet eksisterer kun under handelen". Under denne tid, når ekte ting er i bevegelse, har valutaen verdi som en forventet "handels avsluttning". Den eksisterer som en menneskelig tanke. Avslutt handelen og tanken er borte, valuta enheten dør.

Tenk det? Hvis for en tid verdens handel stoppet. Og alle ville leve av hva de hadde, la oss si en uke. I løpet av denne uken ville all valuta og gjelden som støtter den ikke eksistere! Uten handel har valutaen ingen funksjon, ingen verdi, ingen mening.

I moderne tid, kan en valuta være hva som helst. Korn, lamper , biler, bord, hva som helst kan brukes som et konsept for valuta. Du skjønner, den eksisterer bare i konsepts form. Selv gull kan brukes som moderne penger. Det virkelige tingen blir ikke brukt, bare konseptet om "hvordan det blir brukt under handelen". Å holde ekte verdi er ikke nødvendig for moderne penger, siden de kun brukes som handels enhet!

Hva har alt dette med gull og olje og gjøre? For folk flest, ingenting. Men for noen mennesker, alt! Du skjønner, noen mennesker ønsker ikke å holde en "åpen forretning" og verdien den representerer, som deres rikdom. De vil heller ikke holde forlovede eiendeler eller andres gjeld. Rikdom for disse mennesker, blir ikke representert med en "digital handels valuta"!


Historien har kjent mange personer, eller grupper, som har prøvd og feilet under deres forsøk på å skvise en råvare. Grådighet var alltid en faktor, som om tilegnelsen av ekte rikdom for familie eller nasjon ikke var målet. Bruk av papir valuta ( eller gjeld ) for å kjøpe disse råvarer har alltid ført til at jukset har vist seg. Enkelte år ble til og med gull brukt som handels enhet, da gull var den tids valuta.

Men i dag er det andre tider, med andre faktorer og andre forhold. Historisk har ingen brukt en "råvare" til å skvise en annen råvare! Det er nå mulig på grunn av et stort missforhold mellom verdien til gull og olje! Vi snakker ikke om prisen på gull og olje i valuta. Vi snakker om total mengde fysisk gull i verden og total mengde olje i verden. I løpet av de siste 20 år har verden gjort seg avhengig av olje. I løpet av samme periode har gull blitt degradert til en slags "råvare" vi kanskje for bruk for en vakker dag, kanskje ikke. Med offentlighet, myndigheter og forretnings verden befestet med slike tanker, er det lett å forstå hvilken gjenstand som blir etterspurt først og hvilken som blir dumpet. I dagens situasjon vil folk selge gull for olje, uten tvil!

Tenk deg hvor mye olje som blir konsumert daglig. Tenk så hvilken fremtidig verdi dette konsum gir olje reserver i bakken. Sammenlign dette med hvor mye gull som konsumeres daglig. Noter deg at jeg sier "konsumeres daglig", ikke "handles daglig". Det er klart oljekonsum sammenlignet med gullkonsum plasserer en mye høyere verdi på oljereserver en gullreserver. Uten noen erstatning for bruk av olje (til nåværende pris eller lavere) og ingen "bruk" for gull i følge dagens tankegang, er det duket for et gigantisk missforhold i pris!

Olje leveranser var et problem på 70 tallet. Mange nasjoner kuttet faktisk leveransene for å gi et politisk signal. Mange mente at "olje embargoen" var et forsøk på å "skvise" olje markedet. Vi vil kanskje aldri få vite den virkelige grunnen til den store økningen i oljeprisen, men en ting er klart. Oljens verdi i dagens økonomi er viktigere en noen gang for å vedlikeholde dagens "eiendoms verdi". I dag er fremtidig verdi av all forretnings virksomhet "innbydd" i all eiendoms verdi! Uten lett tilgjengelig olje til en valuta pris som tillater en akseptabel livsstil, vil all eiendom miste mye av sin verdi.

Dette "behov" for olje er myndighetene og deres sentralbanker meget klar over. Ingen enkelt eiendoms klasse eller segment av økonomien er viktigere i seg selv en olje og oljeflyt. Dette bringer oss tilbake til, problemet med "digital valuta" og "tankegangen" til mange av de enkle (og rike) folk i den tredje verden. For mange av disse mennesker er rikdom overskuddet du gir videre etter din død. Valuta er noe du, bruker, handler med eller holder for ett par år. Det er ikke rikdom. Gull (og sølv) representerer rikdom for dem.

Denne tankegang forer en bekymring i bakhodet på mang en skalle i enkelte olje stater. Det et klart for de fleste at selv en liten mengde gull i sin eiendom, gjør enn "mindre vestlig" og derfor "ikke så dum" når konseptet verdi og valuta diskuteres. Men, problemet har alltid vært at oljen er "så stor" i forhold til gull at etthvert forsøk på å konvertere, bare en liten porsjon av enns eiendom vil forstyrre markedet.

Velkommen til en verden av "papir gull".

Ja, gull akkurat som valutaer har blitt "digitalisert". Hvis du kjøpte bensin, laget av olje solgt for under 20 USD/bl, er du en del av dette systemet. For akkurat som "digitale valutaer" ble laget kun for handel, ble papir gull markedet laget for handel med olje. Grovt sett ble det laget som et middel for å muliggjøre kjøp av små mengder billig gull i bytte for fri flyt av olje. Dette papir gullet representerer i vikeligheten fremtidig produksjon av gull "under jorden" for å balansere oljereservene "også under jorden" Den store mengden av papir gull som blir handlet og  er utestående i dag overgår alt overjordisk gull i verden! I grunn er det av samme verdi som valutaer "nasjoners tanker, drivende i vinden". Sentalbankene gav dette papiret verdi ved å selge og låne bort litt av deres gullbeholdning (alt for Norges del!). Men ettersom økonomiene ble avhengig av billig olje, og krevde mer av det samme, hadde sentralbankene ikke annet å gjøre en å gå over til "fractional reserve" gull lån for å fore opp gullmarkedet.

Nå nærmer vi oss siste akt.

Det er en oljestat som ikke vil bli holdt for narr. Sentalbankene vil selge alt deres gull, eller så vil nasjonene involvert nasjonalisere alle gull miner og operere dem med tap. På en eller annen måte vil papirgull markedet bli betjent. Hvorfor? Fordi olje vil by på gull hvis de ikke gjør det! Vi snakker ikke om en olje embargo eller høyere oljepriser. Faktisk vil olje bli meget billig for de som kan levere fysisk gull. En slik avtale trenger ikke å være i overenskomst med alle olje stater. Kun en trenger gjøre det, og de andre vil gladelig følge etter.

En stor olje produsent, med plenty av reserver og ubrukt kapasitet, kan si: Vi verdisetter gull til 10000, 20000, eller 30000 USD/oz... Det er raten vi vil bruke for å selge olje. Vi vill gå til "full" produksjon og tilby olje til 10 USD/bl.. Betal oss i fysisk gull og USD (eller Euro) som en 50% miks til overstående rate lik 10 USD/bl...

Det vill være en avtale uten like! Olje, verden over, ville falle til 10 USD/bl og alle økonomier ville gjøre det bra, HVIS de har gull. Alt gull vil umiddelbart bli arbitraged til ovenstående priser og der igjennom lage en "verdens olje valuta" stor nok til å håndtere olje. Denne skapelsen av en ny "spesialisert valuta" vil da være et resultat av den første råvareskvis som noen gang har fungert!

Jeg spør dere nå, hva hvis? Som en følge av verdensomspennene valuta krise og mulig depresjon, olje tilbyr å selge sine reserver for en mye lavere pris en i dag. Som klargjøring vill jeg si at de "drastisk devaluerer olje, ved hjelp av gull"! En oljeprodusent tilbyr å godta en valutapris 10 USD/bl og en liten del gull. Mange sentralbanker har mye gull,og markeds dynamikk ville øke verdien av reservene med flere tusen %. Ville ikke dette være et kjærkommet tilskudd til en fattig verden?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar